Uitnodiging Vriendendag

vrijdag 15 NOVEMBER 2019
voor Vrienden & Donateurs van HOVO Noord Nederland
(voorheen Seniorenacademie Groningen, Friesland en Drenthe)

De Digitale Revolutie,
wat betekent die voor ons?

Locatie: Blokhuispoort,
Blokhuisplein 40, 8911 LJ  Leeuwarden

Vanaf station Leeuwarden is het Blokhuisplein ongeveer 10 minuten lopen; er rijden veel bussen van het station naar het Blokhuisplein: lijn 3, 8, 13, 20, 51, 355

Welkom:         vanaf 13.30 uur: inloop  met koffie / thee
Programma:
14.00 – 16.00 uur: Michiel de Boer neemt ons mee en zet ons aan het denken over de impact van digitalisering op ons leven.
In de pauze en na afloop is er bij een drankje alle gelegenheid om vragen op te werpen en elkaar te spreken.

Michiel de Boer maakte als kleine jongen via een huisvriend kennis met de eerste computerprogramma’s. “Wat vond ik deze technologie fascinerend. Ik was verkocht en deze fascinatie liet me daarna nooit meer los, al had ik geen idee wat dat mij, ons brengen zou. Inmiddels zijn computers, in navolging van de miniatuurradio’s (transistors), zo klein en onmisbaar geworden dat ze in ieder huishouden hun plek hebben gevonden. Het internet op zijn beurt heeft alles aan onze dagelijkse menselijke realiteit veranderd. Wij worden, als burgers, steeds vaker niet alleen aangemoedigd maar ook verplicht om met het internet te werken.”

De impact op de samenleving van de computer en zijn wereldwijde omgeving is enorm. Sinds de jaren negentig doet Michiel de Boer onderzoek naar die interactie. Technologie in het algemeen heeft zich in alle mogelijke sectoren onmisbaar gemaakt. Medische wetenschap, industrie, journalistiek, telecommunicatie en social media, defensie, beveiliging of financiën: er is geen ontsnappen aan.

  • Welke gevolgen heeft dit alles voor de eens analoge mens?
  • Waar komen deze ontwikkelingen vandaan, wat doet het met ons vandaag de dag, en wat staat ons te wachten?
  • Hoe beschermen we onze democratie tegen cyberaanvallen?
  • Hebben we überhaupt nog een recht op privacy?
  • Worden de meeste banen weg-geautomatiseerd?
  • Worden straks al onze problemen niet alleen geanticipeerd maar ook bliksemsnel verholpen door kunstmatige intelligentie, of zal die zich onherroepelijk tegen ons keren?
  • Zoals de befaamde science fiction-auteur Arthur C. Clarke ooit stelde: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic” 

Voor deze (gratis) Vriendenmiddag kunt u zich vóór 6/11/2019 via deze link opgeven.