Internationale contacten

in gesprek met Peter Hug

Voor de informatie-uitwisseling en onderzoeksresultaten die de Europese Federation of Older Students at Universities (EFOS) biedt, bestaat momenteel minder belangstelling bij vrienden of het HOVO-bestuur. We zijn daarom verheugd dat Peter Hug met enthousiasme actief blijft in internationaal verband. Zo heeft hij toegezegd de ontwikkelingen van “The EFOS-project Senior´s Learning in the Digital Society”, dat met Erasmussubsidie wordt uitgevoerd, nauwgezet te volgen. Dankzij zijn betrokkenheid hopen we in 2021 de resultaten van het EFOS-project te kunnen benutten voor aanbevelingen aan ons eigen HOVO-bestuur. Intussen wil het Vriendenbestuur wél experimenteren met het inzetten van digitale middelen voor interessante lezingen zoals bij de aangekondigde vriendendag rond migratie (Professor L. Lucassen 6 maart 2020).

Peter bezocht ook de jaarlijkse conferentie van AIUTA, de wereldwijde organisatie van (besturen of vrienden van) ouderenonderwijs aan universiteiten. Die was ditmaal in maart in Beijing. Kosten noch moeite werden gespaard om de deelnemers uit alle continenten gastvrij te ontvangen. China subsidieerde zelfs de hotelkosten, zo belangrijk vindt men de ontvangst van wereldwijde gasten. Dat past natuurlijk wonderwel bij de rol die zij in de wereld willen spelen. Hoewel het kernthema (toerisme) niet zo boeiend was, ontmoette Peter Hug daar veel leden uit de hele wereld waarmee hij interessante gesprekken had, ook over hoe in al die verschillende landen HOVO-cursussen zijn opgezet. De meeste verschillende vormen zijn ons ook bekend uit Europa. China organiseert ook compacte HOVO-cursussen voor toeristen. Dat is iets wat we ook uit Berlijn kennen. Iedere zomer worden daar door de universiteiten twee cursusweken georganiseerd waarop ook Duitssprekende ‘older students’ uit het buitenland kunnen inschrijven. Ook wij kennen internationale cursussen. Dit najaar vindt weer een volgeboekte cursus Grenzkontakte plaats, die afwisselend plaatsvindt in Groningen, Leer en Oldenburg.

Wilt u een bijdrage leveren aan de organisatie van een internationale uitwisseling met ‘older students’ laat het ons per mail weten. Cursisten van de universiteit van Magdeburg komen daarvoor graag naar Groningen.